Programa Erasmus – Mobilitat Internacional
Erasmus+ és el programa de la Unió Europea per donar suport a l’educació, la formació, la joventut i l’esport a Europa.
L’Institut Eugeni d’Ors participa en activitats de mobilitat amb la finalitat de millorar la qualitat de la formació professional que ofereix, les competències lingüístiques i interculturals del seu alumnat i del seu professorat, i la inserció laboral.
L’institut ofereix a l’alumnat de grau mitjà la possibilitat de realitzar el mòdul de Formació en Centres de Treball en un país de la Unió Europea durant un mes.
En aquest enllaç trobareu més informació:
https://projectes.xtec.cat/mobilitatfp/


Carta Erasmus: Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020
L’Institut Eugeni d’Ors participa en activitats de mobilitat amb la finalitat de millorar la qualitat de la formació professional que ofereix, les competències lingüístiques i interculturals del seu alumnat i del seu professorat, i la inserció laboral.
Objectius del programa Erasmus. El programa Erasmus té dos objectius primordials:
- Donar suport a la realització d’un Espai Europeu d’Educació Superior
- Reforçar la contribució de la Formació Professional de Grau Superior al procés d’innovació
Objectius de la mobilitat:
- Fomentar i desenvolupar la mobilitat dins de l’espai únic europeu
- Millorar les habilitats lingüístiques
- Enriquir els coneixements, habilitats i tècniques de la professió
- Fomentar el coneixement d’altres entorns econòmics i sensibilitzar i aprendre altres estructures administratives empresarials
- Creació d’un espai únic de formació
Requisits per poder accedir a una beca Erasmus:
Cal estar matriculat en un cicle formatiu de Grau Mitjà el curs escolar per al qual se sol·licita la beca Erasmus. El sol·licitant ha de posseir la nacionalitat d’un país participant en el PAP o d’un país tercer; en aquest cas, cal acreditar que està en possessió d’un permís vàlid per residir a Espanya durant el període de realització de la mobilitat.
Durada de l’Estada:
L’estada màxima serà:
- Entre 15 dies i un mes per a l’alumnat de Grau Mitjà
Destinataris:
Alumnat: Estudiants de Cicles Formatius de Grau Mitjà
La mobilitat dels estudiants de formació professional per a la realització de pràctiques en empreses de països europeus.
Mobilitat d’estudiants per a pràctiques:
El període de pràctiques és l’estada durant un període de temps en una empresa o organització d’un altre país participant. Té com a finalitat contribuir que les persones s’adaptin a les exigències del mercat laboral a escala comunitària, adquireixin aptituds específiques i millorin la seva comprensió de l’entorn econòmic i social del país en qüestió, alhora que adquireixen experiència laboral.
Aquestes pràctiques poden anar acompanyades, en cas necessari, de cursos de preparació o de cursos d’actualització en la llengua d’acollida o de treball.
Les organitzacions d’acollida per a les pràctiques d’estudiants poden ser empreses, centres de formació, centres d’investigació i altres organitzacions.
Les característiques de les pràctiques d’estudiants són:
La institució d’ensenyament superior d’origen ha d’atorgar el seu ple reconeixement al període de pràctiques a l’estranger.
L’estudiant ha de rebre un acord de formació relatiu al programa del període de pràctiques; aquest acord ha de ser aprovat per la institució d’educació superior d’origen i l’organització d’acollida.
El període de pràctiques ha d’estar cobert per un acord de pràctiques aprovat per la institució d’educació superior d’origen, el consorci d’origen (si s’escau), la institució d’acollida i el beneficiari.
Activitats finançades:
Les ajudes tenen com a finalitat contribuir a sufragar les despeses addicionals derivades de la mobilitat dels estudiants (principalment, despeses de viatge i de manutenció), amb motiu de l’estada a l’estranger.
A continuació trobareu una carta d’un dels alumnes que van viatjar el curs passat a Alemanya, per realitzar el període de pràctiques:
Alemanya fou una experiència que, per desgràcia el limitat vocabulari d’un servidor no es suficientment extens per a descriure-la. La senzillesa i ruralitat dels habitants de Gut-Wehlitz, contrastada amb modernitat i el desenfré de Leipzig, van fer que, en gran mesura, hom es sentís com a casa seva, sempre que se’m perdonin les comparacions absurdes.
L’estada esdevingué inoblidable. Tot i el més que qüestionable menú, les habitacions tenien la mida justa. Les finestres feien que aquestes estiguessin ben ventilades, y els banys, tot i que no eren res de l’altre mon, complien perfectament amb les necessitats de qualsevol llar. Conèixer i confraternitzar amb gent d’altres països, fins al punt d’haver-hi de conviure és una de les millors maneres que servidor coneix per a trencar barreres i ampliar mires. Polonesos, Portuguesos, Ucraïnesos… I fins hi tot, un altre grup de compatriotes, van ser alguns de molts amb qui vam establir llaços d’amistat.
Les jornades de treball, de 6 hores amb entre una i dues pauses, bastant justes, també foguen enriquidores, tant pel fet d’adquirir noves experiències, com pel d’augmentat els nostres coneixements. Poguérem posar a prova les nostres habilitats com a dissenyadors web i alhora experimentar amb nous conceptes de Javascript. Vam poder experimentar de primera mà com funcionava una impressora tridimensional, des del seu muntatge peça a peça, fins a imprimir figures tridimensionals a partir de plànols tridimensionals convertits a coordenades.
Les visites guiades que Vitalis ens programà també esdevingueren enriquidores, entretingudes i gens pesades. Guies molt simpàtics que feien que un passeig per Berlín sota una incessant pluja fos agradadable, i que el sol incessant i castigador de Dresden es notés més… Fresc. I sobre la nostra supervisora, Johanna, sobren els elogis, que són l’única cosa que li puc dedicar.
En definitiva, que l’experiència va ser genial i que, amb aquest petit text, que espero que no es fagi gaire pesat, servidor humilment anima a tothom qui tingui l’oportunitat, que s’animi a anar-hi. No tot seran somriures i alegria, com enlloc, però si us puc assegurar que els bons moments sotmetran de manera indiscutible les poques penúries que podeu viure. Eric López.
- Estada formativa d’
aprenentatge per observació (jobshadowing). Els participants poden passar un període de temps en una organització d’acollida d’un altre país amb l’objectiu d’aprendre noves pràctiques i recopilar noves idees mitjançant l’observació i la interacció amb homòlegs, experts o altres professionals. - Estada formativa per a cursos i formació. Els participants poden beneficiar-se d’un curs estructurat o d’un tipus similar de formació impartida per professionals qualificats i basada en un programa d’aprenentatge
predefinit i en els resultats d’aprenentatge. La formació ha de comptar com a mínim amb participants de dos països diferents i permetre la interacció amb altres aprenents i formadors. Podeu trobar informació sobre cursos aquí.
- Només s’acceptarà un docent per destinació i centre
- El curs de formació haurà de ser validat pels tècnics de la Unitat.
- Es prioritzarà als docents que no hagin gaudit mai d’una mobilitat amb el Consorci
- Estar impartint classes de Cicles Formatius en el curs 24-25
- Disposar titulació en llengua estrangera del país de destí d’un nivell mínim de B1
- En cas de curs de formació, realitzar-lo fora del calendari lectiu (juliol 2025)
- Disposar de centre, institució, empresa o entitat d’altres països on impartir l’estada, preferentment de la Unió Europea.
Disposar de signatura digital.
- Motivació // Escriure les motivacions personals per participar en un projecte ERASMUS+ // 5%
- Impacte del projecte // Escriure un resum del projecte, especificant els principals objectius i l’impacte que podrà repercutir en el centre, en el departament i/o en l’alumnat // 30%
- Llengües estrangeres // Levels of any official EU language (foreign):(màxim 20 punts) Preliminary (B1) +2, First (B2) +3, Advanced (C1) +4, Proficiency (C2) +5 // 20%
- Antiguitat // Antiguitat en el propi centre // 10%
- Estades prèvies // No haver participat mai en projectes internacionals del Consorci // 10%
- Càrrecs o tutoria MUFPS // Durant els últims 4 anys, haver desenvolupat un càrrec de tutoria, coordinació o de l’equip directiu. // 25%
DESCRIPCIÓ DE L’OFERTA
Us oferim la possibilitat de realitzar la FCT en un país de la Unió Europea. La realització de la FCT comporta els mateixos deures i obligacions que en el país d’origen. Heu de tenir en compte que al tractar-se d’una beca subvencionada per la Unió Europea s’haurà de presentar tota una sèrie de documentació específica.
Dirigit a l’alumnat del cicles:
- CFGM Sistemes Microinformàtics i Xarxes
- CFGM Gestió Administrativa
- CFGM Activitats Comercials (pdte confirmar)
Beques concedides (a determinar):
- Alemanya: Leipzig/Gütersloh
- Durada: 3-4 setmanes (maig-juny 2025)
- Idioma: anglès/alemany
- Itàlia: Milà
- Durada: 3-4 setmanes (maig-juny 2025)
- Idioma: anglès/italià
QUÈ CAL TENIR EN COMPTE SOBRE L’ESTADA
Abans d’iniciar l’estada. L’alumnat rebrà:
- L’acord de pràctiques imprès, on apareixerà el pla d’activitats a desenvolupar en el país d’acollida, acordat i signat pel nostre centre, l’empresa de pràctiques i l’estudiant.
- Prova nivell d’anglès (OLS). Obligatòri realitzar una prova de nivell d’anglès al centre previ.
- Carta ERASMUS de l’Estudiant. La Carta ERASMUS de l’Estudiant recull els seus drets i obligacions i què cal fer davant de qualsevol incidència.
- Targeta sanitària. En el moment de desplaçar-se a l’EEE (Espai Econòmic Europeu i Suïssa) cal disposar de la Targeta Sanitària Europea per poder gaudir de l’atenció mèdica, d’acord amb la legislació del país d’estada. En els enllaços es disposa de tota la informació necessària per realitzar la sol·licitud i renovació d’aquesta.
- Pagaments
- La beca cobreix el 80% de l’estada aproximadament.
- El centre rebrà les beques del Departament d’Educació al maig, l‘alumnat ha de tenir en compte que haurà d’avançar el 50% de l’import de l’estada.
- Una vegada el centre rebi les beques, li farà una transferència a l’alumnat del 80% de l’import de la beca (abans de l’inici de l’estada) i del 20% restant (al finalitzar l’estada).
- Tots els pagaments relacionats amb allotjament i viatge s’han de pagar a través d’un compte d’una entitat bancària a nom de l’alumne/a.
Al finalitzar l’estada. L’alumnat rebrà:
- Certificat on s’indicarà que ha completat el programa acordat
- Informe dels resultats de l’estudiant
COM SOL·LICITAR UNA BECA ERASMUS+
Presentació de la sol·licitud
Les persones interessades hauran d’enviar la documentació que s’indica a continuació al següent correu mobilitat@ies-eugeni.cat FINS el 4 de desembre del 2024 a les 23:55h:
- Formulari de sol·licitud
- Currículum EUROPASS: En anglès, utilitzant la plantilla en anglès.
- Carta de motivació: en anglès.
- Certificat del nivell d’anglès i/o de l’idioma del país d’acollida (si se’n disposa).
Requisits previs i criteris de selecció
Les beques s’atorgaran únicament a l’alumnat que reuneixi els següents requisits:
- Requisit previ: idoneïtat de l’especialitat tenint en compte l’oferta de les empreses.
- Criteris de selecció:
- Alumnat amb les FCT pendents de realitzar (o admet pròrroga del 30%).
- Nivell d’idioma (A1, A2, B1, B2, C1, C2).
- Expedient acadèmic.
- Currículum Europass i Carta de motivació.
- Tenir el DNI o el permís de residència vigent.
- Informe de l’equip docent sobre conducta i assistència.
Informe de l’equip docent: L’equip docent valora la responsabilitat, compromís i iniciativa, així com el rendiment acadèmic i la capacitat del candidat/a per treballar en equip.
Procés de selecció
La coordinadora de mobilitat, els tutors/es i el professorat d’idiomes valoraran d’acord amb la documentació presentada, els requisits previs i els criteris de selecció establerts, a l’alumnat que sol·liciti participar en el programa amb la finalitat de seleccionar a l’alumnat amb el millor perfil per a fer estades de mobilitat a l’estranger.
– Primera fase: Comprovació de la documentació presentada. Els candidats/es que superin la primera fase se’ls convocarà per una entrevista personal. La no presentació a l’hora assignada indicarà que la persona sol·licitant no està interessada en el procés.
– Segona fase: Valoració del nivell d’idioma a través d’una entrevista en anglès i/o en l’idioma del país d’acollida.
Es donarà prioritat al grau d’autonomia i sociabilitat, així com a la capacitat d’adaptació i resolució de conflictes.
Cadascun dels criteris tindran una puntuació de 0 a 10. En cas que en la selecció d’estudiants es produeixi un empat, es demanarà la valoració global de l’equip docent per determinar qui serà el beneficiari de la beca.
Resultats de les sol·licituds
Els resultats es publicaran a la web del centre, una vegada s’hagin avaluat totes les sol·licituds presentades.