El projecte #aquiproubullying forma part del nostre pla de convivència, amb l’objectiu principal de prevenir l’assetjament entre iguals i la millora del benestar al centre. Aquest programa promou el benestar emocional de l’alumnat, la implicació individual i col·lectiva en la millora de la convivència, i la sensibilització envers l’assetjament escolar com a factors clau en la prevenció.
S’estructura en tres eixos principals
La prevenció, en la qual treballem la sensibilització sobre què significa l’assetjament escolar i la necessitat de denunciar qualsevol situació de conflicte o assetjament. Es treballa sobretot en tutories, mitjançant cercles de diàleg i dinàmiques de conscienciació.
La detecció: Tant si el professorat com l’alumnat detecten una situació de possible assetjament, han de seguir el protocol de centre (parlar amb l’alumnat implicat, amb possibles observadors, amb tutors i coordinadors). Enllaç protocol.
La intervenció: Un cop s’ha detectat una situació d’assetjament escolar es porta el cas a la comissió de convivència, que aplicarà les mesures disciplinàries a l’alumnat en rol d’assetjador, i es farà un seguiment amb l’alumnat afectat (tant l’alumnat amb rol de víctima com l’alumnat amb rol d’assetjador) per reparar la situació i tornar a connectar amb el benestar.
Alumnat Guaita
Un dels elements principals d’aquest projecte és l’alumnat Guaita. Aquest alumnat primer fa una formació sobre bullying a 3r d’ESO, i després es consolida l’equip de guaites a 4t d’ESO, que treballa per detectar situacions (mitjançant una observació conscient), informar i, en casos lleus, intervenir en aquestes situacions. Aquests alumnes passen per les tutories de 1r i 2n per presentar-se i fan activitats puntuals de conscienciació.
Recordem a l’alumnat les diferents vies a través de les quals pot denunciar situacions d’assetjament escolar: poden fer servir la bústia anònima aquiprobullying, que es troba a la web del centre; poden adreçar-se directament a l’alumnat Guaita, o directament al tutor/a, o a qualsevol altre professor/a.
Alguns dels materials que es fan servir els podem trobar a la mateixa web del Departament d’Educació.
MEDIACIÓ ENTRE IGUALS
La mediació entre iguals és un procés que s’utilitza per gestionar els diferents conflictes que hi ha entre els alumnes.
El centre disposa d’un equip d’alumnat mediador que ha fet la formació a 3r d’ESO, i que a 4t són els referents de mediació del centre.
El professorat tutor, o els mateixos alumnes, poden demanar la intervenció d’una mediadora o d’un mediador per a la resolució de conflictes entre alumnes. Mitjançant aquest programa pretenem resoldre els conflictes intervenint constructivament, promovent el diàleg entre l’alumnat, propiciant una reparació responsable i la reconciliació.