L’alumnat de literatura catalana de 2n de batxillerat, a la Sitges modernista i literària

Crònica de la Júlia Llenas, de 2n de batxillerat C:

Un matí a Sitges fent el modernista

El passat dijous, dia 19 de novembre, els i les alumnes de segon de batxillerat que cursem Literatura catalana vam anar a Sitges a visitar el Cau Ferrat i el Museu de Maricel, acompanyats dels professors Jaume Ferrer i Josep Bricullé.

Durant aquest primer trimestre hem estat treballant la peça teatral L’alegria que passa i la vida i l’obra de Santiago Rusiñol, una de les figures més destacades del Modernisme a Catalunya. La visita ens ha ajudat a consolidar els coneixements que hem adquirit a classe d’una forma més pràctica i lúdica. A part d’aprendre més coses sobre el temari, vam poder gaudir de sortir de l’aula, de la brisa del mar i de l’aire fresc de Sitges.

La sortida va començar amb una ruta guiada pels escenaris urbans més importants del Modernisme a Sitges, que ens va permetre conèixer diversos edificis singulars relacionats amb Rusiñol, com el Pati Blau, el Casino Prado o el Retiro, que van ser espais de celebració de la segona (1893) i tercera (1894) edició de les Festes Modernistes. Durant el recorregut vam poder llegir fragments d’articles de Rusiñol i poemes de Maragall, per submergir-nos de ple en l’ambient cultural del moment i fer més participativa la ruta.

A continuació, vam visitar el Cau Ferrat, que és l’edifici que va ser la casa-taller de l’artista i escriptor Santiago Rusiñol, i des de 1933 és un museu públic. Actualment, és un dels tres museus de Sitges ubicat al nucli antic de la població, situat a la vora de la platja de Sant Sebastià. L’edifici és una obra declarada bé cultural d’interès nacional. És també un dels Museus-secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Allà s’hi troben diversos quadres de Santiago Rusiñol i les seves col·leccions de forja, ceràmica i gerros de vidre. Sens dubte, un dels espais que més ens va agradar.

Després vam visitar el Museu de Maricel, que presenta un completíssim itinerari pictòric des del segle X, passant pel Renaixement i el Barroc, fins al realisme i figuració de la primera meitat del segle XX, amb obres de gran qualitat. La presentació museogràfica integra els diversos llenguatges, tècniques i suports artístics amb la finalitat d’assolir la màxima coherència en la seqüència cronològica de l’evolució de les arts. Allà vam quedar sorpreses per la gran quantitat d’obres artístiques i per les vistes al mar, un panorama de mar i cel. 

A la recta final de la sortida, vam poder passejar pel passeig, vora mar, tranquil·lament per poder processar tot el que havíem vist i après durant el matí. Totes les alumnes vam gaudir molt de la sortida, que va ser realitzada seguint totes les normes sanitàries necessàries. Des de la classe de literatura volem remarcar que la cultura és segura i imprescindible, i més en aquests temps que estem vivint.


2020-11-23 07:52:57

Artícles relacionats