El passat 21 d’abril, els alumnes de 4t d’ESO G i B de l’institut van fer una sortida acadèmica pels carrers de Vilafranca del Penedès per geolocalitzar amb l’aplicació mSchools (Mobile History Map) les 9 llambordes Stolpersteine col·locades per l’Ajuntament i el Memorial Democràtic en record als vilafranquins deportats als camps de concentració nazi.
La sortida va començar a l’auditori del VINSEUM, on els alumnes van assistir a una lectura teatralitzada de cartes enviades pels soldats republicans als seus familiars durant la guerra civil. Aquesta representació la va protagonitzar l’actriu Assumpta Mercader i va estar coordinada dins les activitats del festival de filosofia VilaPensa 2021. Tot seguit, els alumnes van fer un recorregut pels carrers de la vila on, a part de fer una neteja del metall que cobreix la llamborda i la corresponent geolocalització, van explicar en grups la deportació dels republicans penedesencs internats a camps de concentració nazi i, alhora, van llegir textos, entre d’altres, del vilafranquí Eusebi Pérez i del manresà Joaquim Amat-Piniella, dos testimonis que van sobreviure al camp de concentració de Mauthausen.
Quin crim havien comès aquells vilafranquins per ser deportats als camps nazis? Com s’explica l’oblit institucional de la democràcia espanyola a les víctimes de la guerra civil? Aquestes són algunes de les preguntes que van haver d’investigar: com és possible que una societat culta i civilitzada, que llegia Hölderling i escoltava Wagner, pogués arribar a tal grau de depravació humana? Com és possible que a deu kilòmetres de Weimar, una ciutat com Vilafranca del Penedès, on va tenir casa Bach, Shopenhauer, Goetthe, Nietzsche i Litz, pogués construir-s’hi el camp de Buchenwald? Els alumnes no només van haver d’enfrontar-se a una descripció d’uns fets històrics, sinó també a una explicació de caràcter filosòfic: «Com ens expliquem el mal?»
Contra la xenofòbia, la intolerància i els crims contra la humanitat
«La llibertat afusellada» és el nom d’un projecte educatiu de l’Institut Eugeni d’Ors que s’emmarca dins la Xarxa Mai Més i el projecte Buchenwald, impulsats des de l’Associació Amical de Mauthausen. Tots aquests són projectes que assumeixen plenament el jurament de Mauthausen i de Buchenwald, un jurament que van signar en el moment del seu alliberament totes les persones que van sobreviure a la deportació. «Feixisme, mai més» es va convertir l’any 1945 en el lema dels deportats quan van sortir dels camps de concentració nazis. Per tot això, avui l’Institut Eugeni d’Ors segueix plenament implicat en l’educació dels Drets Humans i en la lluita contra la intolerància, la xenofòbia i els crims contra la humanitat. I ho fa treballant conjuntament amb el Festival de Filosofia Vilapensa, que aquest any ens convidava a fer una reflexió sobre “el mal”, i amb projecte de Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme «MAI MÉS», de l’Amical de Mauthausen.
Veure: àlbum de fotos de l’activitat.
2021-05-13 17:02:14