L’ESO a l’Eugeni és una experiència educativa de quatre cursos que inclou valors afegits, acollida i orientació, recursos, serveis, activitats, participació, llengües estrangeres…
A l’ESO treballem la inclusió i la diversitat a l’aula a l’aula mitjançant la codocència, els desdoblaments heterogenis, la formació d’un grup extra a primer d’ESO amb recursos propis del centre, etc. També fomentem l’aprenentatge de les llengües estrangeres, oferint anglès o francès com a 1a llengua estrangera i l’alemany o el francès com a 2a llengua estrangera. La nostra gran oferta d’estudis postobligatoris (Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior) ofereix una continuïtat al centre abans d’accedir als estudis universitaris o al món laboral.

Aspectes pedagògics
- Una hora setmanal de tutoria amb el grup classe.
- Tutories individualitzades.
- Activitats i accions per facilitar la integració dels alumnes en la nova etapa educativa: dinàmiques a l’aula, tallers, tutoria entre iguals…
- Activitats i xerrades del programa del servei de joventut de Vilafranca (PIDCES) i del Departament de Salut. Per exemple:
- Sortides per fomentar la cohesió de grup: la Castanyada, Nadal, Setmana Santa, Colònies i Prevenció d’assetjament entre iguals
- Presentació dels serveis municipals de joventut
- Ús responsable de les pantalles
- Equitat menstrual
- Orientació en l'organització de l'estudi i el treball
- Suport acadèmic i emocional a l’alumnat
- Seguiment individualitzat de l’alumnat per tutories
- Comunicació continuada amb les famílies
- La matèria correspon a una hora setmanal i fa referència als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’agenda 2030.
- Es divideix en tres blocs repartits al llarg de cada trimestre. Els blocs són els següents:
- Coeducació i ciutadania
- Desenvolupament sostenible
- Benestar físic i emocional
- Tot l’alumnat cursarà aquesta matèria exceptuant aquells que han triat religió.
- La primera llengua estrangera és obligatòria; el centre ofereix la possibilitat de triar entre anglès o francès. Aquesta matèria correspon a 3 h setmanals.
- En cas de triar una segona llengua estrangera, el centre ofereix com a optativa de centre francès o alemany. Aquesta matèria correspon a 2 h setmanals.
- Es demana compromís de continuïtat al llarg dels tres primers cursos de l’ESO. Si excepcionalment es demana un canvi de llengua, haurà de justificar-se i ser acceptat pel Departament de Llengües Estrangeres.
- Es recomana que l’alumnat amb adaptació curricular no cursi 2a llengua estrangera.
- L'Institut Eugeni d'Ors té diferents mesures i suports per atendre les necessitats de l’alumnat.
- A 1r d’ESO, per tal de baixar la ràtio d'alumnes per tutoria, el centre crea un grup més dels que estan assignats oficialment: aquest curs, de cinc grups classe oficials se n'han fet sis. Per tant, hi ha sis tutories a 1r d’ESO el curs 2024-2025.
- Una orientadora de referència per a cada nivell d'ESO.
- Aula d’acollida per a l’alumnat nouvingut.
- Suport intensiu d’escolarització inclusiva (SIEI), per a l'alumnat amb necessitats educatives especials derivades de limitacions molt significatives que disposa d'un informe elaborat per l’EAP.
- Suport intensiu a l’audició i llenguatge (SIAL), per a l'alumnat amb discapacitat auditiva que requereix un equipament singular i una especialització professional.
- Programes de diversificació curricular a 3r i 4t d'ESO.
- Col·laboració amb els diferents serveis que atenen l’alumne: Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP), Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), serveis privats…
- Elaboració de plans de suport individualitzat (PSI) per donar resposta a les necessitats educatives de l’alumnat. Atenent les diferents necessitats de l'alumnat poden ser:
- PSI metodològics: comporten només una adaptació en la metodologia.
- PSI curriculars: comporten una adaptació significativa dels continguts i objectius ordinaris.
- Assessorament a l’equip docent per garantir l’atenció de les necessitats de l’alumnat a l’aula.
- Seguiment continuat de l’evolució de l’alumnat.